Waarom een 100% plantaardig voedingspatroon?

Binnen het Values Performance Model™ wordt gewerkt aan een gezondere life/food style dmv een 100% volwaardige plantaardige voedingspatroon. Wij hebben allemaal een lichaam waar wij ons hele leven mee door moeten en primair heeft ons lichaam zuurstof nodig om te overleven, maar daarna is de voeding die je binnen krijgt het belangrijkste om in leven te blijven.

Ons lichaam is misschien wel het meest bijzondere dat je in de natuur kunt aantreffen: er vinden allerlei processen in plaats om alle functies goed uit te voeren. Met de voeding die ons lichaam in ontvangst neemt moet het zichzelf onderhouden en, wanneer nodig, zelfs herstellen. Je zou kunnen zeggen dat je lichaam is opgebouwd uit het voedsel dat je eet. De wetenschappelijke inzichten van o.a. Dr. T. Colin Campbell (specialist in de studie van de effecten van voeding op de gezondheid over de langere termijn) vormen de bouwstenen van onze aanpak. Samen met de wetenschap er achter begrijpen en inzien hoe voeding je lichaam en de wereld beïnvloedt. WorldWise Education heeft als doel om mensen te empoweren om de connectie tussen voeding en gezondheid te begrijpen om zo hun gezondheid in eigen hand te nemen door te voorzien van wetenschappelijk onderbouwde informatie over voeding en lifestyle keuzes. Het einddoel hiervan is minder ziekte door een goed doordacht 100% volwaardige plantaardig voedingspatroon.

LEES MEER WETENSCHAPPELIJKE INFORMATIE OVER PLANTAARDIGE VOEDING

Wat is een 100% plantaardig voedingspatroon?

Bij een plantaardig dieet eet je vlees noch vis, maar ook geen zuivelproducten, eieren, honing en andere producten van dierlijke oorsprong of met dierlijke ingrediënten. Wat eet je dan wel? Een plantaardige voeding kan zeker zo gevarieerd zijn als een omnivore voeding. Juist omdat je als beginneling op zoek gaat naar de mogelijkheden binnen plantaardig eten, kom je al snel allerlei nieuwe producten en smaken tegen. Vergeten groenten, gerechten uit andere werelddelen, nieuwe granen en zaden, bijzondere kruiden… er zijn oneindig veel mogelijkheden.

Minder ziekte

Goed doordachte 100% volwaardige plantaardige voeding is rijk aan eiwitten, ijzer, calcium en de andere essentiële vitaminen en mineralen. De plantaardige bronnen van deze voedingsstoffen zitten laag in verzadigd vet, zijn hoog in vezels en vol antioxidanten. Hierdoor verminderen een aantal van de grootste gezondheidsproblemen van de moderne wereld, zoals obesitas, hartziekte, diabetes en kanker.

Hippocrates (460 voor Christus tot 370 voor Christus):

Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding

ENKELE ESSENTIËLE VRAGEN OVER VOEDING

We zijn alle opgevoed met informatie over voeding die we zonder meer voor waar aannemen. Maar als je je echt goed informeert, dan stel je vast dat veel van hetgeen we op dit vlak denken, helemaal niet zo vanzelfsprekend is. Lees even met een open mind mee.

Wat is er eigenlijk mis met vlees?

Wie elke dag 50 gram verwerkt vlees eet, verhoogt het risico op darmkanker met 18 procent. Begin 2016 jaar geleden zwaaide de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) met deze ophefmakende cijfers, afgeleid uit meer dan 800 studies door 22 wetenschappers. Ham, spek of salami staan sindsdien op gelijke voet met tabak, asbest of plutonium in de lijst van kankerverwekkende stoffen. Blijkbaar gaan dergelijke studies al vijftig jaar mee.

Waarom gaan instanties als de American Cancer Society of de American Diabetes Association niet in op de link tussen eetgewoonten en ziektes? Allen worden ze rijkelijk gefinancierd door de voedings- en pillenindustrie zelf! Zelfs door bedrijven als Pizza Hut en Kentucky Fried Chicken. Daar mag je best je vraagtekens bij zetten.

Het valt ons ook op dat veel mensen weinig tot niets weten over de helende eigenschappen van voeding. Onder het motto “je krijgt toch van alles kanker tegenwoordig” gaan velen rustig verder met wat ze bezig waren.

Wel, verschillende grote studies op in totaal meer dan 76.000 mannen en vrouwen hebben vegetariërs en niet-vegetariërs met gelijkaardige levensstijl vergeleken. Uit de resultaten blijkt dat het risico op sterven aan ischemische hartziekte (veroorzaakt door een ernstige vernauwing of afsluiting van de kransslagaders) 24% lager was bij vegetariërs dan bij carnivoren, misschien ten gevolge van een lagere ontstekingsgraad.

Een 100% volwaardig plantaardige voeding bestaat uit: volkoren granen, zilvervliesrijst, peulvruchten (bonen en linzen), groenten, fruit, noten.

Is melk goed voor elk?

Wij zijn eigenlijk niet gemaakt om melk te drinken. Laat de melk van de koe dus maar over aan de kalfjes en laat ons vooral luisteren naar onze natuur: moedermelk is gemaakt voor onze babies. Als volwassenen hebben we geen melk nodig; Ook niet voor calcium zoals overheidspropaganda en fabrikanten ons doen geloven. Dat vind je in overvloed terug in de natuur als je maar voldoende groenten eet. Ook in peulvruchten is het aanwezig.

Zweedse onderzoekers hebben ontdekt dat vrouwen die meer dan één glas melk per dag drinken, hun risico op eierstokkanker zien verdubbelen. Een Harvard-studie op mannen heeft uitgewezen dat mannen die meer dan twee dagelijkse porties zuivel verbruiken, een verhoogd risico op prostaatkanker met 34% hebben. In beide gevallen vergelijkt men met degenen die weinig of geen zuivel consumeren . De hormonen die dierlijk zuivel bevat zijn de waarschijnlijke boosdoeners; zuivelproducten verhogen de insuline-achtige groeifactor in je bloed, een hormoon van hetwelk is aangetoond dat het de groei van kankercellen kan doen toenemen.

plantaardig dieet of corruptie
plantaardig dieet logo

Enkele bekende aanhangers van het plantaardige dieet op een rijtje.

Steeds meer succesvolle rolmodellen kiezen voor het plantaardig dieet. Zo onder meer Ariana Grande, Beyoncé, DIO, Jared Leto, Jennifer Lopez, Joaquin Phoenix, Moby, Josje Huysman, Johnny Galecki en vele anderen. Kijk zelf maar naar de (selectie) portretten.

Mike Tyson: “Ik voel me dankzij het plantaardig dieet heel goed. Ik ervaar krachtige explosies van energie. Ik ben erg enthousiast over mijn dieet.

Waarom zou je een 100% plantaardig dieet willen volgen? De voornaamste redenen.

plantaardig dieet gezond1. Voor jezelf

Je totale vetinname vermindert en de kwaliteit van de ingenomen vetten verbetert. Dat biedt bescherming tegen zwaarlijvigheid en hart- en vaatziekten.

Meer vezels. Vezels spelen een belangrijke rol in de gezondheid van het darmstelsel. Ze verwijderen schadelijke stoffen vlugger uit het lichaam. Het hogere vezelgehalte helpt ook het cholesterol- en oestrogeengehalte in het bloed te verlagen, en beschermt ons zo tegen bepaalde vormen van kanker en hartkwalen.

Meer mineralen. De meeste groenten en fruit zijn rijk aan mineralen, waaronder kalium en magnesium, goed voor de preventie van osteoporose, hart- en vaatziekten alsook voor een aandoening als diabetes type 2.

Te veel dierlijke producten eten betekent:

Te veel verzadigde vetten en cholesterol. Slecht voor je bloeddruk waardoor het risico op hart- en vaatziekten verhoogt.

Hogere kans op overgewicht en zwaarlijvigheid. Hogere kans op diabetes type 2, hart- en vaatziekten, osteoporose en sommige kankers zoals darmkanker. Mogelijke resten van antibiotica, hormonen, chemische stoffen en zware metalen in het vlees.

plantaardig dieet milieu2. Voor het milieu

Broeikaseffect: de consumptie van vlees is wereldwijd verantwoordelijk voor ongeveer een vijfde van de totale broeikasuitstoot.

Biodiversiteit: volgens de FAO zou veeteelt wel eens de grootste bedreiging voor biodiversiteit kunnen zijn.

Ontbossing: er lopen zo’n twintig miljard landbouwdieren rond op onze aarde. Al die dieren moeten eten krijgen.

Watervervuiling: onze veestapel produceert ontzettend veel mest. Die mest bevat nitraten, die deels in de lucht (in de vorm van ammoniak) en deels in het grond- en oppervlaktewater terechtkomen. Ze bedreigen de kwaliteit van het drink- en zwemwater, en ook de visbestanden.

Wetenschappers van de universiteit Twente hebben bovendien onderzocht dat met de productie van vlees en andere dierlijke producten veel meer water verloren gaat dan met de productie van plantaardige producten het geval is. En dat water hebben we juist zo hard nodig: slechts drie procent van het aardse water is zoet en kan dienst doen als drinkwater voor de mens.

De onderzoekers hebben precies berekend hoeveel water er voor diverse producten nodig is.

1 kilo rundvlees 15.500 liter
1 kilo kaas 5.000 liter
1 kilo varkenvlees 4.800 liter
1 kilo kip 3.900 liter
hamburger 2.400 liter

Het valt haast moeilijk te geloven, maar met één biefstuk ligt je waterverbruik al tien keer hoger dan een hele week douchen.

3. Voor je medemens

Het is veel efficiënter om landbouwgrond te gebruiken voor de productie van gewassen voor menselijke in plaats van dierlijke consumptie.  Voor 1 kg rundvlees heb je zo’n 8 kg granen nodig, terwijl je die 8 kg ook rechtstreeks kan gebruiken om mensen te voeden. De vleesproductie betekent in vele gevallen dan ook voedselverspilling.

plantaardig dieet en de dieren4. Voor de dieren

In Nederland leven op eender welk moment ongeveer 12 miljoen varkens. Toch zien we ze maar zelden: soms even tijdens een veetransport – als we tenminste niet de andere kant opkijken. Er wordt van alles gezegd over deze dieren, meestal in negatieve zin. Nochtans zijn wetenschappers het er nu wel over eens dat varkens erg intelligent en sociaal zijn en niet onder doen voor onze hond.

Kippen zijn de meest gehouden landbouwdieren in de veeteelt. Per dag (!) worden er ongeveer 1,3 miljoen kippen geslacht in Nederland. Elke dag opnieuw. Al deze dieren leven volledig verborgen en we zien er alleen een glimp van wanneer ze in vrachtwagens op weg zijn naar het slachthuis.

In natuurlijke omstandigheden grazen runderen ongeveer zes uren per dag en zijn ze nog eens acht uren bezig met het herkauwen van hun voedsel. Een rund (van 800 kg) drinkt per dag ongeveer 100 liter water en eet ongeveer 130 kg voedsel. Ze liggen 40 tot 50% van de tijd neer. Bijgevolg is het belangrijk dat koeien de mogelijkheid krijgen om te gaan liggen of om op te staan wanneer ze dat willen.

Vissen hebben vaak het minst op sympathie te rekenen. Ze zijn dan ook minder aaibaar en we hebben er doorgaans een minder nauwe band mee dan met zoogdieren of vogels. Nochtans heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat ze net als andere dieren over probleemoplossingsgedrag beschikken en vissen sociale en emotionele wezens zijn. Sommige vissoorten hebben ook een heel goed geheugen. Dieren mogen niet ondraaglijk lijden, staat in de wet. Maar voor vissen is een uitzondering gemaakt. Van alle dieren die op grote schaal in Nederland worden geconsumeerd, sterven alleen vissen zonder eerst te worden verdoofd.

“Als mensen me vragen waarom ik geen vlees of andere dierlijke producten eet, zeg ik: omdat ze ongezond zijn en ze het product zijn van een gewelddadige en onmenselijke industrie.”

Plantaardig dieet volgen? Doe het op de juiste manier.

Zorg ervoor dat je geen essentiële voedingsstoffen mist. Gewoon omdat je veganist bent, betekent dat niet dat je 100% gezond bent. Mede omdat er plantaardige versies bestaan van bijna elk soort junk food die je kan bedenken. Zolang je een grote verscheidenheid aan smakelijke plantaardige voedingsmiddelen eet, wordt een gezond dieet dat alle vitaminen en voedingsstoffen bevat die je nodig heeft, een makkie.

Al lerend evolueren

Vergeet niet dat overstappen op het 100% plantaardige dieet een leercurve is. Als veganist te leven in een niet-plantaardige wereld vraagt zowel om inzet als om nieuwsgierigheid. Hoewel het 100% plantaardig dieet al sinds 1944 bestaat, is het voor velen nog steeds een relatief nieuw concept. Het is belangrijk dat je jezelf toelaat te leren over de de weg naar 100% veganisme; vergeet hierbij niet om jezelf een schouderklopje te geven voor elke vooruitgang die je maakt.

Worldwise Education staat je bij

Waar kan ik 100% plantaardige chocolade kopen?“, “Hoe bak ik taarten zonder eieren?” “Ik weet niet hoe ik met mijn familie over het 100% plantaardig dieet moet praten!

Vrees niet, je staat niet alleen. Worldwise Education reikt je informatie en middelen aan, die al deze vragen – en veel meer – beantwoorden. Bovendien belandt je zo in een community van gelijkgestemden. Van mensen, die net als jij, hun eerste stappen zetten richting plantaardig dieet, bewuster en gezonder leven.

Motivatie

Blijf je herinneren aan de redenen waarom je een plantaardige levensstijl kiest en de voordelen die je ervaart sinds je vegan bent. Je vindt waarschijnlijk, net als veel veganisten, dat het veel gemakkelijker is dan verwacht. Maar als je eens een slechte dag hebt, of je krijgt het gevoel dat dit hele ‘plantaardige ding’ te veel werk inhoudt, adem dans eens heel diep en beschouw even het alternatief en wat het op termijn met je lichaam doet.

Als je in jezelf gelooft, zal het leven van de veganist binnenkort je tweede natuur worden. Er is altijd een betere reden om vast te houden aan je beslissing dan om achteruit te gaan. Als je problemen met vrienden of familie ervaart, geef niet op. Ook op dt vlak geven we je vanuit Worldwise Education advies mee.

Je kiest met de plantaardige keuze voor een geweldige, spannende en betekenisvolle manier van leven. Geniet er zo bewust mogelijk van.

Is het moeilijk?

In plaats van in theorie hierover te praten laten we 3 recente veganistisch geworden persoon zelf aan het woord.

Petra (Ossendrecht): “Natuurlijk hebben we niet genoeg ruimte op aarde om duurzaam 9 miljard mensen EN 100 miljard dieren (dat is het aantal dieren dat jaarlijks wordt geslacht) te voeden met producten uit de landbouw. Als we het vee niet zouden moeten voeden, dan zouden we duurzaam twee planeten kunnen voeden. De veeteelt is veruit de grootste oorzaak van CO2-uitstoot, vervuiling, watervergiftiging, ontbossing en meer. We erven de planeet niet van onze ouders, we ontlenen het aan onze kinderen.

Marc (België): “3 maand geleden zag ik de documentaire ‘What The health” op Netflix. Dezelfde avond nog, online met mijn echtgenote plantaardige recepten opgezocht. De volgende dag naar de bio supermarkt gereden en allerlei 100% plantaardige producten gekocht die in de recepten voorkomen. Ondertussen zijn we zo’n 3 maand verder.  Wat doet het met me? Mijn cholesterol en bloeddruk zijn beter dan in de voorbije 15 jaar. Mensen zeggen me niet meer zo vaak als vroeger dat ik er moe uitzie. Ik snap dat je misschien twijfelt hieraan te beginnen. Het is een verregaande stap. Maar geloof me, je voelt je echt fysiek en geestelijk beter.

Ellemieke (Rotterdam): “Veganist worden gebeurt meestal door één drijfveer en breidt zich geleidelijk uit tot meer. Bij mij was het gezondheid. Toen ik ontdekte dat vlees gekoppeld was aan veel vermijdbare chronische ziekten en kankers, besloot ik mijn positie opnieuw te heroverwegen. Toen ik op de hoogte kwam van de hoeveelheid hormonen en antibiotica die in veestapel zitten (meer dan 50% van de wereldwijde antibiotica), besloot ik dat ik dit niet meer in mijn lichaam wilde. Ik voel me nu ook veel beter. Ik zit vol energie vanaf de ochtend als ik uit bed kom tot ik ‘s nachts weer ga slapen.

plantaardig dieet ontbijt
plantaardig dieet burger
plantaardig dieet taart
plantaardig dieet natuur
plantaardig campbell
plantaardig peulvruchten

“We call this living a whole life – a life scientifically proven to be achieved by doing a very simple thing: understanding and implementing a whole food, plant-based diet.”

Dit is een uitspraak van de Amerikaanse biochemicus en voedingswetenschapper Dr. T. Colin Campbell (Cornell University, Ithaka) die veel onderzoek heeft (meer dan 300 onderzoeken) gedaan naar het effect van voeding op de gezondheid, op de lange termijn. Hij staat bekend om zijn laag vet en volwaardige plantaardige voedingsadvies.

  • Hoe kun je zo gezond mogelijk leven?
  • Veel energie hebben?
  • Je leven zo ‘levend’ mogelijk leven?
  • Wat is een goed leven leven?

Dit zijn vragen waar Dr. T. Colin Campbell zich mee bezig houdt. Hij noemt het leven vanuit een volledig leven gestoeld op wetenschappelijk bewijs: begrijpen en implementeren van een volwaardige en plantaardige voedingspatroon.

Dr. T. Colin Campbell is de ontwikkelaar van de online cursus ‘Certificate in Plant Based Nutrition’ is samenwerking met Cornell University. Deze cursus vormt het uitgangspunt voor het Values Performance Model™.

Een 100% volwaardig plantaardige voeding bestaat uit: volkoren granen, zilvervliesrijst, peulvruchten (bonen en linzen), groenten, fruit, noten.

Wat is werkelijk belangrijk in je leven? Gezondheid.

Volgens Dr. Caldwell B. Esselstyn is het overstappen op een volwaardig plantaardig voedingspatroon een kwestie van gewenning en ‘what you eat matters‘. Hij zegt dat je de tijd moet nemen en geduld moet hebben om de wetenschap er achter te bekijken dan realiseer je dat wat je eet de oorzaak is van je ziekte. Hij wil mensen empoweren om zelf het heft in handen te nemen (niet meer afhankelijk zijn van artsen). Kennis is belangrijker én sterker dan wilskracht: wanneer je de juiste informatie hebt kun je betere voedingskeuzes maken. Volkoren granen, zilvervliesrijst, peulvruchten (bonen en linzen), groenten, fruit, noten.

Of bekijk de video hieronder waarin Dr Milton Mills uitlegt dat alle eiwitten worden in eerste instantie gemaakt worden door planten.